ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ MEGAN

Κάγκελα Megan σε σκάλα. Τοποθέτηση

Μια σκάλα με πολύγωνη κάτοψη φαναριού είναι μια σπάνια πρόκληση για τους αριστοτέχνες σκαλάδες της Megan.

Ας την μελετήσουμε .

Έχει όλα τα πατήματά της σφηνοειδή.

κάγκελα

Μέρος Α

Το πιο γνωστό φανάρι με σφηνοειδή πατήματα είναι το κυκλικό που δίνει ομαλές ελικοειδές κουπαστές με σταθερές σε μήκος ακτίνες και σταθερό ύψος ριχτιών.

Με μια καλή ρύθμιση του κουρμπαδόρου οι κουπαστές και οι τραβέρσες των κυκλικών σκαλών επιτυγχάνουν άριστες εφαρμογές (video κουμπαριασμένης κουπαστής σκάλας) . Οι κυκλικές σκάλες μας δίνουν συνεχόμενες ελικοειδείς κουρμπαριστές κουπαστές δηλαδή τα καλύτερα παραδείγματα χρηστικών και
τεχνικά άρτιων κουπαστών κάγκελων.

Εφόσον τα πατήματα μας είναι σφηνοειδή, θα μπορούσαμε μετατρέποντας το πολυγωνικό φανάρι σε καμπύλο, να έχουμε συνεχόμενη κουρμπαριστή κουπαστή για να έχει την χρησιμότητα της κυκλικής. Το πιο κοντινό σχήμα στο συγκεκριμένο πολυγωνικό φανάρι είναι το ωοειδές.

KAGKELA

Μια ωοειδής όμως κουπαστή δεν θα μπορούσε να παραχθεί με έναν κλασσικό κουρμπαδόρο. Αυτός παράγει μόνο κανονικές έλικες. Η τρισδιάστατη ωοειδής κούρμπα της σκάλας μας δεν έχει την απλή γεωμετρία με σταθερό κέντρο, σταθερή ακτίνα, και σταθερό ύψος ριχτιού την οποία μπορεί να αντιληφτεί ένας κουρμπαδόρος.

Η σκάλα μας έχει πολλούς άξονες, διάφορα μήκη ακτινών και το σχήμα της διαφέρει από όροφο σε όροφο.
Στην φωτορεαλιστική μελέτη μας ο σχεδιαστής μας δημιουργεί το κουρμπάρισμα της κουπαστής των κάγκελων, όχι με βάση κάποιου γεωμετρικού μαθηματικού τύπου, αλλά βάση ελευθέρου σχεδίου και εμπειρικής δεξιοτεχνίας. Έτσι παίρνουμε μια πρώτη ιδέα για το πώς θα είναι περίπου το κιγκλίδωμα της σκάλας. Σημειωτέον ότι ο πελάτης μας θέλει να μην τρυπηθούν τα πανάκριβα μάρμαρα της σκάλας του και επομένως η στήριξη της σκάλας να γίνει στο φανάρι της.

3D INOX

Οι σκαλάδες μας δέχονται, για άλλη μια φορά, την πρόκληση να δημιουργήσουν το κιγκλίδωμα μιας σκάλας χρησιμοποιώντας την βιωματική τους γνώση.

Μέρος Β


Με βάση τα ζητούμενα του πρώτου μέρους προχωράμε σε έναν χονδρικό προγραμματισμό της εργασίας.

Πρώτη Φάση: Επιλογή inox συνδέσμων megan που θα στελεχώσουν τους ορθοστάτες της σκάλας και εφαρμογή τους.

Δεύτερη φάση: Κουρμπάρισμα κουπαστής και τραβερσών. Τοποθέτηση κουπαστής και τραβερσών.

Τρίτη φάση: Τοποθέτηση συμπληρωμάτων κουπαστής και τραβερσών – φινιρίσματα.

Επιλογή inox συνδέσμων megan, που θα στελεχώσουν τους ορθοστάτες και εφαρμογή τους.

  1. Επιλογή αγκύριων για εξωτερική στήριξη ορθοστάτη μέσα στο φανάρι της σκάλας

Από το πλήθος των αγκυρώσεων κολώνων στήριξης επιλέγουμε αυτήν με τον κωδικό Β910. Είναι για εξωτερική στήριξη κολώνας, εύχρηστη, οικονομική και επιδέχεται ρυθμίσεις των αγκυρίων πάνω-κάτω και μέσα-έξω, σε περίπτωση σαθρού, υπόβαθρου. (κατάλογος, κλικ στο Β910, ζωντανά κινούμε τους δακτύλιους.)

Κεφαλές ορθοστάτη – Σύνδεσμος κουπαστής – ορθοστάτη.

Η προδιαγραφή του έργου θέλει τους ορθοστάτες μέσα στο πηγάδι του φαναριού της σκάλας. Θα βάλουμε λοιπόν και την κουπαστή της σκάλας μέσα στο πηγάδι του φαναριού? Δεν θα είναι επικίνδυνη για τον χρήστη?
Φυσικά, και απαγορεύεται να τοποθετήσουμε την κουπαστή μέσα στο πηγάδι του φαναριού. Η κουπαστή υποστηρίζει την ασφαλή και άνετη χρήση του κιγκλιδώματος από τον χρήστη. Κουπαστή μέσα στο πηγάδι του φαναριού, όχι μόνο δεν έχει λόγο ύπαρξης, αλλά θα ήταν και αιτία ατυχήματος.
Πολλοί σύνδεσμοι Megan μπορούν να αλλάξουν την πορεία της κουπαστής, να την εκτρέψουν επάνω στα πατήματα της κλίμακας και να την καταστήσουν μαζί με το κιγκλίδωμα της ασφαλή και εύχρηστη αλλά συνήθως η κουπαστή εφαρμόζεται στην κορυφή του ορθοστάτη.
Πατήματα της κλίμακας (και να την κατασκευάσουν (δείχνουμε όλους τους συνδέσμους ορθοστατών κουπαστής και επικεντρωνόμαστε στο Χ721
Επιλέγουμε το Χ721 που συμφωνεί με το μινιμαλιστικό ύφος του κιγκλιδώματος της σκάλας.

Σύνδεσμος Τραβέρσας – Ορθοστάτη

Από τους συνδέσμους τραβέρσας-κουπαστής, επιλέγουμε το Τ800, που συνδέει ορθοστάτες Φ40 με τραβέρσες Φ14 σε οριζόντια ή κεκλιμένη θέση, επομένως είναι κατάλληλος και για σκάλες (Επιλογή από κατάλογο, εφαρμογή).

Κουρμπάρισμα κουπαστής – τραβερσών

Η κουπαστή μιας σκάλας, ορίζεται από την γραμμή που ενώνει τα σημεία διέλευσης της, από τις ακμές των σκαλοπατιών της. Χονδρικά μιλώντας, ορθογώνια πατήματα σκάλας, ίσα μεταξύ τους, μας δίνουν ευθύγραμμες κουπαστές, (σχέδιο 1).
Ορθογώνια πατήματα σκάλας με μερικά άνισα πατήματα μας δίνουν τεθλασμένες κουπαστές (σχέδιο 2)
Σφηνοειδή πατήματα ίσα μεταξύ τους μας δίνουν ελικοειδές κουπαστές (σχέδιο 3).

Σφηνοειδή πατήματα άνισα μεταξύ τους με παρεμβολές οριζοντίων πλατύσκαλων μας δίνουν «φλου» κουπαστές με κουρμπαριστά ελικοειδή, αλλά και κυματοειδή τμήματα, τα οποία οριζοντιώνονται στα πλατύσκαλα με ευθύγραμμα τμήματα.

Αυτήν την απροσδιόριστων σχήματος «φλου» κουπαστή πρέπει να κατασκευάσουν οι σκαλάδες της Megan. Ώρα να επιδείξουν την εμπειρία και φαντασία τους σε προκλητικής τεχνικής και μοναδικότητας έργο.

κάγκελα

Βήμα 1ο

Με μια λεπτή βέργα παίρνουμε το «χνάρι» της κουπαστής. Είναι μια επίπονη και λεπτομερής εργασία που πάνω της βασίζεται η ευκολία εφαρμογής της κουπαστής. Στην παρούσα κλίμακα πέντε ορόφων και οι πέντε έχουν διαφορετικό «χνάρι», όσο παρόμοιοι και να φαίνονται στο μάτι του επιπόλαιου παρατηρητή. (video)

Αυτή την απροσδιορίστου σχήματος γραμμή πρέπει να αναπαράγει ο σκαλάς μας.
Ένας σύγχρονος κουρμπαδόρος δεν μπορεί να αναπαράγει μια «φλού» έλικα, όσες ρυθμίσεις και αν κάνουμε. Επομένως χρειάζεται ένα άλλο εργαλείο. Ο Μιχάλης Σαρλάς, παθιασμένος σκάλας, έχει κατασκευάσει έναν δικό του κουρμπαδόρο, ειδικά για κουπαστές με απροσδιόριστη γεωμετρία. «Φλου» κουπαστές. Μια ιδιοκατασκευή που η δύναμη και η πολυπλοκότητα της υποτάσσεται στην γνώση και την τελειοκρατική επιμονή του χειριστή και κατασκευαστή της. (κλικ για video)

Φυσικά ένας τέτοιος κουρμπαδόρος δεν είναι παραγωγικός, αλλά δεν συναντάμε κάθε μέρα σκάλες με τόσο δύσκολα χνάρια. Εξάλλου «ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται» (Εδώ που τα λέμε, μακάρι να έχουμε φουρτούνα κάθε μέρα. Αυτές οι κλίμακες με τις «φλου» κουπαστές είναι τα ωραιότερα inox γλυπτά των οικοδομών. Αν αναλογιστούμε ότι αυτά τα κάγκελα είναι και εργονομικά και ασφαλή, τότε το έργο μας γίνεται καθημερινός αρωγός του χρήστη ψυχαγωγώντας τον με την αισθητική και την χρησιμότητα του.)

Μετά τις κουπαστές, κουρμπάρουμε και τις τραβέρσες του κάγκελου, του κάθε ορόφου χωριστά. Η διαδικασία είναι επιμονή και χρονοβόρα.
Απαιτεί από τον χειριστή του κουρμπαδόρου προσήλωση, υπομονή και φαντασία, ιδιότητες, που μόνο αν έχει το όραμα της αισθητικής και τεχνικής αρτιότητας του έργου, μπορεί να τις αντλήσει.

Βήμα 2ο

Μετά το κουρμπάρισμα έρχεται η ώρα της επαλήθευσης. Οι κουπαστές πρέπει να εφαρμόσουν στους ορθοστάτες.

Το βήμα αυτό είναι το σημαντικότερο γιατί αυτό πραγματώνει το βασικό σχήμα της κατασκευής. Στο βήμα αυτό μεταφερόμαστε από τους χώρους της κατασκευής, μελέτης και της προετοιμασίας στο χώρο όπου θα κριθεί από τους παραγγελιοδότες η ορθότητα η μη της επιλογής Megan για το έργο τους.

Το να εφαρμόζουμε μια «φλου» κουπαστή ενός ορόφου, με την πρώτη προσπάθεια, μέσα από τους δακτυλίους των αγκυρώσεων 4 σταθερών ορθοστατών, είναι πράγμα αδύνατον. Όσο και πεπειραμένος να είναι ο χειριστής του κουρμπαδόρου, όσο και το χνάρι τη κουπαστής να είναι εύκολο οι πιθανότητες του εγχειρήματος είναι όσες έχει ένα τετράχρονο παιδάκι που μόλις του δώρισαν έναν πύραυλο, να μπει μέσα και να πάει στον πλανήτη Άρη.

Πως λοιπόν η Megan θα καταφέρει να συνεχίσει και να πραγματώσει το έργο που ανέλαβε?
Και η απάντηση είναι απλή. Με τους συνδέσμους της και με την πολυετή συσσωρευμένη γνώση της.

Ας δούμε ποιες δυνατότητες μας δίνουν οι σύνδεσμοι μας για την πραγμάτωση του έργου μας.

Κεφαλή ορθοστάτη

  1. Εκτρέπει την κουπαστή από τον ορθοστάτη κατά βούληση
  2. Περιστρέφεται περί του άξονα του ορθοστάτη
  3. Σταθεροποιείται στον ορθοστάτη κατά βούληση
  4. Παίρνει όλα τα φάλτσα της κλίμακας
  5. Σταθεροποιεί την κουπαστή κατά βούληση.

Συνδυάζοντας τις ιδιότητες των 2 αυτών συνδέσμων μπορούμε να συνδέσουμε τον ορθοστάτη μας με την κουπαστή, σε οποιαδήποτε σημείο επιθυμούμε, και όχι μόνο σε ένα προκαθορισμένο στο χώρο σημείο. Δηλαδή αν το κάγκελο θέλαμε να το κατασκευάσουμε με ηλεκτροσυγκωλημένα μέσα, απλούστατα δεν θα ήταν δυνατό να την υλοποιήσουμε.

Σύνδεση Ορθοστάτη – Τραβερσών

  1. Ο μεγάλος δακτύλιος περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του και επάνω –κάτω
  2. Ο μικρός δακτύλιος περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του
  3. Οι δακτύλιοι σταθεροποιούνται κατά βούληση

Με τις ιδιότητες του Τ800 (διπλού δακτυλίου), οι τραβέρσες σταθεροποιούνται σε οποιοδήποτε σημείο του ορθοστάτη επιθυμούμε.

Έχοντας λοιπόν, ένα πλήθος δυνατοτήτων, με εξαρτήματα κάγκελων πολλαπλών ρυθμίσεων, αρχίζουμε την τοποθέτηση των κουπαστών και των τραβερσών της σκάλας.

Έτοιμα εξαρτήματα για κάγκελα συναρμολογούμενα. Eχουμε πάνω από 2000 κωδικούς εξαρτημάτων κάγκελων για μπαλκόνια, σκάλες, στέγαστρα και οποιαδήποτε άλλη inox κατασκευή μπορεί να σχεδιαστεί. Είμαστε η μοναδική Ελληνική εταιρεία παραγωγής inox συνδέσμων και γενικά inox αρχιτεκτονικών εξαρτημάτων.

Σχεδιάστε η φωτογραφίστε το ζήτημα σας και ελάτε σε επαφή μαζί μας για να προτείνουμε τα κατάλληλα εξαρτήματα μας με τις τιμές τους.